Tannstein er et belegg på tennene som oppstår når tennene ikke rengjøres ordentlig. Plakk utvikler seg til tannstein som starter som et mykt belegg. Etterhvert utvikles dette belegget og blir hardt. Det myke belegget kan i de fleste tilfeller fjernes ved grundig tannbørsting og bruk av tanntråd. Over tid blir det myke belegget imidlertid hardt hvis det ikke fjernes. Det harde belegget på tennene, tannstein, bør fjernes hos tannlegen.
Tannstein oppstår når tennene ikke rengjøres ordentlig. Bakterier fra matrester som blir sittende på tennene vil etterhvert forkalkes av spyttet, hvilket vil lede til tannstein og mest sannsynlig føre til hull i tennene. Noen opplever tannstein oftere enn andre. Hvorvidt du er en av de som ofte opplever tannstein avhenger av hvor mye kalk du har i spyttet ditt.
Hvor lett tennene dine er å rengjøre utgjør også en medvirkende faktor. Blir ikke tannstein fjernet, skader dette tannkjøttet ditt og utvikler seg til tannkjøttbetennelse. Denne kan igjen utvikle seg til en betennelse dypere ned i tannkjøttlommene, hvilket kan lede til periodontitt.
Tannstein oppstår hos de fleste. Tannstein medfører ikke symptomer på smerte, men følgende symptomer kan være tegn på tannstein:
Ru overflate på tennene: Bakerst i undermunnen og ytterst på de bakerste jekslene dannes det ofte tannstein, da disse områdene i munnen er plassert tett ved munnens utløb for spytt. Disse områdene er altså i særlig kontakt med spytt, noe som danner tannstein ved berøring av bakterier. Føles tennene dine ru på overflaten, spesielt i disse områdene, kan dette være et tegn på tannstein.
Et gul- eller brunaktig belegg: Tannstein fremstår som et gul- eller brunaktig belegg på tennene dine, og kan godt ses med det blotte øye.
Har du en tendens til å danne tannstein bør du være ekstra grundig når du rengjør tennene
Anbefalingene i denne artikkelen tilsvarer ikke en profesjonell vurdering. De er utelukkende til opplysningsformål. Vi anbefaler at du oppsøker en tannlege dersom du opplever noen av de nevnte symptomer.